Log in

Administrator

Question: Ce taxe trebuie sa plateasca un freelancer ce lucreaza cu firme din strainatate?

Administrator
3036 days ago

Question: Ce taxe trebuie sa plateasca un freelancer ce lucreaza cu firme din strainatate?
Tags

Intrebare: Ce taxe trebuie sa plateasca un freelancer graphic designer/web designer din Romania care lucreaza cu firme din strainatate? Care este procedura in acest caz? Cum trebuie sa se inregistreze aceasta persoana: ca PFA?

 

Answers
0

a) In cazul in care sunteti remunerat in baza unui contract de munca incheiat cu un angajator strain, atunci acest venit salarial trebuie declarat luna de luna (pana pe 25 ale lunii urmatoare in baza declaratiei 224) la administratia financiara unde sunteti inregistrat ca si contribuabil (adica unde aveti adresa de domiciliu). Pe langa impozitul de 16% se mai datoreaza in mod obligatoriu si contributia la sanatate de 5.5% din venitul brut.

b) In cazul in care sunteti remunerat in baza unui contract de servicii, solutia practica ar fi sa va autorizati ca PFA in Romania. In acest caz, pe langa impozitul pe venit (care se plateste trimestrial in baza unei decizii de impunere emise de administratia financiara) s-ar mai datora si urmatoarele contributii sociale:

  • contributia la pensie - 31.3% la un venit declarat (deocamdata nu exista o limita minima sau maxima impusa conform legii pentru venitul declarat), in cazul in care nu aveti si un contract de munca cu un angajator roman;

  • contributia la sanatate  - 5.5% la venitul net.

De asemenea, pana pe 25 mai a anului urmator, aveti obligatia sa depuneti o declaratie anuala, formular 200 de impozit pe venit, si sa achitati si eventualele diferente de taxe.

In plus, in cazul in care dumneavoastra in calitatea de PFA semnati contracte, cautati clienti in numele persoanei juridice straine, etc., exista riscul ca aceasta sa creeze un sediu permanent in Romania, cu toate implicatiile fiscale ce decurg de aici. Insa, aceste activitati nu sunt probabile in cazul serviciilor de graphic/web designer.