Meseria de freelancer si conceptul de arici

  • Public
By Administrator 3650 days ago

In acest articol veti descoperi motivele pentru care unii antreprenori sau freelanceri se impun intr-o maniera durabila pe piata si devin indispensabili. Va propunem un instrument simplu pentru a descoperi propria voastra mecanica a succesului – conceptul ariciului.

Esti un arici sau o vulpe? In celebrul sau eseu, Isaiah Berlin divizeaza lumea in aceste doua animale, in functie de parabola – «  Daca vulpea stie foarte multe lucuri, ariciul nu stie decat uul singur, dar important ». Este un concept lansat si de Jim Collins pe care ar trebui sa il descoperi sau sa il redescoperi, un concept lansat de acesta in cartea sa « Good to Great », un concept care se aplica deja si in lumea afacerilor.

In aceasta carte autorul exploreaza conditiile si motivele pentru care unele firme par sa fie din ce in ce mai solide.

O situate in care orice antreprenor sau freelancer si-ar dori sa se afle. Pentru asta acesta se bazeaza pe o simpla diagrama, cea a lui Venn in care intersectia celor trei cercuri reprezinta succesul pe termen lung al unei firme.

Iata care este conceptul prezentat de catre autor. Aici A reprezinta – La ce poti sa fii cel mai bun dintre cei mai buni?,  B- Care este structura modelului tau economic? Si C- Care este pasiunea ta profunda?

Sa vedem care sunt cele trei axe ale dezvoltarii.

Sa fii cel mai bun dintre cei mai buni? Adica mina ta de aur. Aici este vorba despre a depasi simpla notiune de competenta. In cazul unui freelance, mina lui de aur trebuie sa fie o combinatie intre o competenta tehnica si de niste competente mai generale. Trebuie sa ai niste competente ideale si unice, cum ar fi dezvoltarea celei mai bune organziari combinate cu ascultarea clientului, convingerea si motivarea, rezolvarea problemelor si gestionarea de proiecte.

Poate ca nu esti cel mai bun in fiecare din aceste competente, dar cu siguranta ca esti primul in unica asociere a unora dintre ele.

Trebuie sa iti determini motorul economic pentru a activitatea ta. Est evident faptul ca daca nu gasesti o modalitate de a fi rentabil si de a avea o trezorerie pozitiva aventura ta ca liber profesionist se va termina foarte repede. Trebuie deci sa studiezi modele concrete de tehnici de evaluare si economice.

Identificarea pasiunii profunde. Aici nu este vorba despre a descoperi activitatile care iti declanseaza pasiunea dar de a identifica ceea ce te pasioneaza cu adevarat. Nu uita ca pasiunea reprezinta un motor extraordinar. 

Identificand toate aceste axe vei reusi sa te chestionezi in mod profund cu privire la veritabila ta identitate profesionala si personala.

Trebuie sa iti faci timp sa te izolezi intr-un loc care te inspira pentru a incepe sa pui soclul propriului tau concept de arici. Comments