Care este scopul? De ce vrei să porneşti pe drumul acesta şi să îţi sacrifici extrem de mult timp din viaţă? Este visul tău de o viaţă? Îţi place aventura? Poate fi considerată o întrebare ciudată, dar, în momentele grele, iar aceste momente FII SIGUR că vor veni, răspunsul la această întrebare te va putea motiva să continui mai departe.
Cât de pasionat eşti de munca ta? Poate părea o întrebare legată de întrebarea anterioară, dar de fapt e o întrebare care analizează gradul de pasiune pentru munca ta. Pentru că e o diferenţă între a-ţi place web designul şi A-ŢI PLACE web designul. Trebuie să îţi placă într-atât de mult încât să fii motivat să investeşti bani şi timp, mult timp, în el. Si sa faci sacrificii. Multe si dese, cel putin la inceput.
Eşti exceptional în ceea ce faci? Adica mult mai bun decat altii la un nivel profesionist, nu la cel în care familia ne laudă munca. Munca de freelancer presupune crearea unui portofoliu de prezentare, cu lucrari de care chiar te mandresti, si ai si motive, indiferent de activitatea pe care o depui. Portofoliul tău se ridică la acest nivel? Eventualii clienţi au fost extrem de satisfăcuţi? Dacă răspunsul e nu, înseamnă că încă nu e timpul. Desigur, poţi să investeşti timp şi să înveţi ceea ce nu ştii acum. Dar până atunci, nu te gandi la a deveni freelancer, ci împarte timpul între jobul de zi cu zi şi învăţat.
Eşti diferit? Ce te deosebeşte pe tine faţă de avalanşa de webdesigneri, web editori, bloggeri, scriitori sau ce eşti tu. Cu ce te poţi tu evidentia în aşa fel încât să poţi fi întotdeauna, dacă nu primul, măcar undeva în faţă?
Cât timp eşti dispus să sacrifici în plus? Ai decis să devii freelancer pentru că ai un răspuns pozitiv la întrebările de mai sus, deja ai nişte clienţi pentru care lucrezi şi cărora le dedici din timpul tău. Lucrând singur, vei mai acumula clienţi, care vor necesita aceeaşi investiţie de timp. Poţi să faci asta? Familia ta e de acord să lucrezi 18-19 ore zilnic, inclusiv în weekenduri? Condiţia ta fizică poate suporta un stres suplimentar?
Te pricepi la business si administrarea unei afaceri? Freelancingul nu presupune doar munca ta şi atât. Va trebui să închei contracte, să emiţi facturi, să tai chitanţe, să ai o legătură cu un contabil, să mergi la diferite administraţii fiscale şi trezorerii, să cunoşti legislaţia din domeniu, să îţi plăteşti singur multitudinea de impozite care trebuie plătite. Ştii cum se face asta? Ştii unde să mergi sau unde/cu cine să vorbeşti?
Munca ta este o artă sau un meşteşug? Pentru că dacă este artă, întotdeauna vei fi în pericolul de a te bloca şi de a nu mai avea idei. Iar asta deja devine problematic în condiţiile în care tu şi familia ta trăiţi din aceste idei. Dacă în schimb construieşti mobilă de bucătărie, e clar că nu reinventezi roata la fiecare dulap şi singura ta grijă este să găseşti clienţi dispuşi să îţi cumpere munca.
Poţi suporta pe umerii tăi presiunea de a te întreţine singur şi de a-ţi întreţine familia numai şi numai din munca ta? Chiar si atunci cand ritmul comenzilor scade? Ca sa nu vorbim de perioadele proaste in care poate tinde spre zero. Iar dacă freelancingul tău devine afacere în toată regula, vei rezista la acelaşi tip de presiune ştiind că lunar va trebui să plăteşti salarii unor oameni care trăiesc şi îşi plătesc datoriile din ele?
Dacă nu îţi va merge bine, cum vei ieşi din afacere? Eşti pregătit pentru un rezultat nesatisfăcător? Nu toate afacerile ies bine, multe chiar eşuează în primul an. Nu vrei ca această posibilitate să te prindă nepregătit şi este unul din primele lucruri la care trebuie să te gândeşti. Da, românii au obiceiul de a spune puşchea pe limbă, doamne fereşte şi cu dumnezeu înainte. Dar totuşi, tu ce vei face, în afară de apelul la divinitate?
Comments