Sunt freelancer. Lucrez de acasa cu clientii pe care ii selectez, pentru ca asa sunt eu, mai selectiva, castig incat sa imi fie bine si sa am un salariu decent. Sa fi freelancer in ziua de astazi nu mai este ceva iesit din comun, ci este o alegere foarte buna. Freelancer inseamna sa fi liber profesionist pe limba tuturor. Eu sunt freelancer pe partea de writing si Social Media Marketing.
Cand am decis sa devin freelancer am facut-o din dorinta de a fi independenta, de a avea propriul meu program si de a fi propriul meu sef. Aveam habar de ce inseamna asta pentru ca cochetam cu ideea de freelancer de ceva timp, aveam cont pe siturile de profil si studiasem bine piata locurilor de munca, o piata libera asa cum esti tu ca freelancer. Nu mai vroiam sa mai am sef, sa mai fiu conditionata de program si de un salariu fix, ci vroiam sa fiu libera si sa am mai multi bani in functie de cat munceam.
Ce am invatat eu ca freelancer ?
Asta am invatat din experienta mea de freelancing. Voi ce ati invatat din experienta voastra ?
Vrei un job stabil de 8-9 ore ? Vrei sa lucrezi pentru cele mai mari mari corporatii din tara noastra? Nu stii unde sa iti cauti jobul potrivit pentru pregatirea ta?
Intra pe joburi.congrazie.ro si gasesti jobul care ti se potriveste. Pe portalul de joburi gasesti locuri de munca din oricare oras al tarii si in functie de pregatirea ta. Sa iti depui cv-ul este foarte usor.
Esti angajator? Posteaza locul de munca pe portalul nostru
Iti doresti un angajat super calificat pentru postul tau vacant?Vrei sa recrutezi inteligent de pe mai multe siteuri?Vrei sa iti gasesti angajatul ideal in scurt timp? Intra pe joburi.congrazie.ro si posteaza anuntul tau de recrutare si vei gasi sigur angajatul de care ai nevoie.
Platforma de joburi , joburi.congrazie.ro iti ofera posibilitatea de a te angaja dar si a angaja. Este o platforma gratuita unde poti sa gasesti locul de munca dorit. Nu mai sta pe ganduri, intra pe site . alege sa iti faci un cont si vei gasi ceea ce ai nevoie.
Ai inceput un mic business esti la inceput si trebuie fiecare pas bine cantarit inainte de a il face. Care sunt primii pasi ca anteprenor?
1.Stabilirea scopului pe plan profesional. Trebuie sa stii ce vrei sa faci intr-un an, cati clienti vrei, cat te extinzi, cam ce cifra de afacere ai vrea.
2. Invata sa gestionezi o afacere din mers. Gestionare inseamna tot de la timp,finante, proiecte si personal. Cu cat inveti si incepi sa gestionezi o afacere mai din timp cu atat de perfectionezi.
3.Invata din greseli. Ai adoptat o strategie de marketing si nu a dat rezultatele dorite?Nu te panica , schimb-o. E normal sa gresesti pentru ca esti om inainte de a fi anteprenor. Este normal sa alegi uneori lucrurile mai putin bune dar si ca anteprenor poti invata.
4. Respecta timpul celorlalti si al clientilor adica orele de munca dar si deadlineurile date de clienti.
5. Principiile personale le poti aplica si profesional adica daca iti place sa mergi pana in panzele albe ca sa ai ce iti doresti, sa fii punctual, sa fii ambitios, calm.
Inceputul intotdeauna este mai greu dar un inceput bun poate genera o afacere de succes.
Esti freelancer ai aplicat la multe proiecte si pe toate le-ai primit. Ai ajuns sa ai prea mult de lucru si nu stii cum sa te descurci? Solutia este sa te extinzi si sa nu mai muncesti singur. Iti iei la inceput un ajutor. Un om care sa faca ceea ce tu stii sa faci dar nu ai timp. Ii dai un proiect, il face, platesti si totul este ok pentru toata lumea.
Mai aplici la cateva proiecte, le primesti si iar ai mai mult de munca. Ai un om care stie sa scrie de exemplu in germana dar ai proiecte si in franceza iar omul nu stie franceza. Ce faci? Iti mai iei unul. Practic, tu ca freelancer te extinzi angajand tot freelanceri dar te si dezvolti ca anteprenor.
Cum inveti sa fi anteprenor?
Te-ai extins, ai "angajati" si un buget mai mare. Ai deja clienti stabili care apeleaza la serviciile tale ai doi oameni care te ajuta deci nu mai esti doar un simplu freelancer ci esti anteprenor. Ai urcat o treapta profesionala. Incet, cu pasi mici ajungi si tu te ocupi doar de partea de management, marketing si financiar iar restul face treaba. Ajungi sa fi project manager si sa iti pui intrebarea daca nu ai deja un mic business si incepi sa iti creezi si un mic brand.
Drumul de parcurs de la freelancing la anteprenor poate fi un drum anevoios, dar parcurs cu pasi mici ajungi sus. Care sunt primii pasi de facut ca anteprenor urmeaza maine.
Freelancingul este un fel de scoala pregatitoare ca sa devii anteprenor. Ca freelancer te "calesti" si inveti sa fii si manager, sa faci si marketing, si seo si contabilitate si project manager si tot. Freelancingul este munca complexa din care faci de toate dar pentru tine.
Freelancingul te invata sa fii contabil. Sa iti gestionezi singur banii, sa iti pui singur un pret si mai ales sa ai grija de fiecare banut. Da, ca freelancer te inveti sa faci si economisire.
Esti omul de marketing pentru ceea ce stii tu sa faci. Tu te gandesti cum te promovezi si unde. Iti creezi propria strategie de marketing pentru ca stii cel mai bine ce stii sa faci. Fie ca alegi marketing online sau offline este clar ca devii omul de marketing.
Te autodisciplezi ca freelancer. Te dezvolti personal nu doar profesional pentru ca inveti sa iti programezi fiecare minut din zi, inveti sa te organizezi armonios incat sa lucrezi tot ceea ce ai de lucrat, inveti sa comunici mult mai bine.
Sa fi anteprenor sau mai bine zis ca sa devi anteprenor alege sa fi intai freelancer si dupa aceea te hotarasti daca sa fi anteprenor. De la freelancing la anteprenoriat este doar un pas.
Cum devii din freelancing anteprenor aflati maine.
Sa scrii un continut relevant si bun pentru un site din orice nisa poate fi o problema. Nu poti scrie haotic un text in schimb te poti ghida dupa cateva simple reguli care va vor ajuta oricand. Regulile sunt valabile pentru un content obisnuit sau un content de marketing.
Pentru un continut relevant intr-un site trebuie sa:
Fiecare articol are specificul lui. Daca pentru un blog scrii un post sa zicem mai personal , pentru o companie trebuie sa scrii un articol in stilul comercial(advertorial)sau un articol cu content de marketing. Cum se creeaza tipurile de articole veti citi aici incepand de maine.
Cum se scrie un articol de marketing veti citi maine:).
Ca freelancer pe partea de writing trebuie sa scrii articole bune, de calitate. Nu conteaza lungimea neaparat cat ceea ce contine. Nu poti scrie articole care nu pot fi indexate de Google ca inseamna ca degeaba ai scris. Este important ca articolele sa fie bine scrise, continutul sa se plieze pe cerintele clientului dar in acelasi timp sa fie si bune pentru optimizare.Pentru a avea un articol cu un continut de calitate si optimizare buna trebuie sa ai:
Sunt sfaturi esentiale iar fara ele nu poti avea un continut de calitate, un articol bun si un client multumit. Este important sa ii explici clientului aceste reguli si de ce le vei pune in aplicare. Google va aprecia articolul tau din prima clipa cand l-ai postat pe internet.