Există o sumedenie de softuri de contabilitate uşor de folosit precum Quicken, QuickBooks, iBank, iBiz and FunctionFox. Totuşi, este foarte probabil să aveţi nevoie de un contabil să se ocupe de registre.
În afară de registrele financiare generale, studiaţi puţin legislaţia pentru a vedea dacă serviciile de design grafic sunt impozabile sau nu. Ultimul lucru pe care vreţi să îl faceţi este să nu facturaţi clientul pentru TVA şi să realizaţi că ar fi trebuit să faceţi asta. În cel mai rău caz, va trebui să facturaţi retroactiv pentru a colecta TVA, situaţia fiind foarte neplăcută.
Când vă gândiţi la o colaborare, trebuie să ştiţi dacă este nevoie de un contract sau este suficientă o estimare scrisă. În cazul clienţilor mai mici, de obicei ajunge o estimare scrisă. Estimarea ar trebui să conţină o descriere generală a proiectului, numărul de concepte, categoriile de lucrări şi numărul de ore necesar pentru realizarea proiectului. Întotdeauna să includeţi o notă de subsol specificând că estimarea poate suferi modificări sau actualizări.
Înainte să începeţi să lucraţi pe minunatul proiect, asiguraţi-vă că aţi discutat şi agreat termenii de plată. Iată câteva opţiuni:
Personal, prefer facturarea progresivă. Cred că se potriveşte cel mai bine relaţiei designer/client.
Una dintre investiţiile majore pentru afacerea freelance va fi partea de hardware şi software şi va costa mult. Iată câteva dintre dispozitivele de care veţi avea nevoie:
Fără îndoială, veţi mai avea nevoie şi de alte lucruri pe măsură ce înaintaţi cu munca. Luaţi în calcul nevoile şi bugetul şi faceţi achiziţii în conformitate cu acestea. Nu uitaţi că piratarea de software, fonturi şi alte tipuri de aplicaţii nu este etică.
Ideea de a fi proprietarul muncii tale de la început până la sfârşit este fantastică, dar este foarte probabil să nu puteţi face absolut totul. În funcţie de domeniul vostru de expertiză, veţi avea nevoie de oameni în care să puteţi avea încredere. Asta poate să însemne un PHP developer pentru programare sau cineva să vă ajute cu aranjarea textelor. Menţinerea acestor relaţii va adăuga valoare afacerii, veţi putea oferi servicii suplimentare clienţilor sau veţi putea obţine puţin timp liber.
Un lucru ce îmi lipseşte de când am început să lucrez freelance este sentimentul de colegialitate din birourile mari. Trebuie să ai oameni din exterior în care ai încredere, să îţi ofere feedback vizavi de munca ta. Astfel, vă veţi păstra obiectivitatea şi vă veţi aminti mereu că există întotdeauna loc de mai bine. Criticile vă pot confirma că proiectul este pe drumul cel bun sau vă pot arăta că aţi ratat anumite oportunităţi. Mai mereu aceste critici vor genera idei productive, iar produsul final va fi de o calitate superioară.
Designerii freelanceri au tendinţa să ignore componenta de dezvoltare a afacerii. Asiguraţi-vă că munca voastră este accesibilă prin canalele online obişnuite: CV online, portofoliu, organizaţii profesionale precum AIGA sau LinkedIn sau alte resurse online, așa cum este Behance Network. O altă idee este să aveţi o prezentare a afacerii disponibilă în orice moment. Aceasta poate conţine o prezentare succintă cu mostre, descrieri sau rezultate obţinute. Înainte de a ţine o prezentare, faceţi o repetiţie.
Purtaţi întotdeauna cartea de vizită şi ţineţi un calendar aproape. Telefoanele inteligente sunt ideale din acest punct de vedere pentru că aveţi mereu tot ce vă trebuie la îndemână. Dacă vreţi să faceţi o primă impresie bună nu oferiţi cărţi de vizită mototolite. Unul dintre cele mai importante lucruri este să fiţi recomandabil. Asta înseamnă onestitate faţă de clienţi, păstrarea standardelor de profesionalism, atenţia faţă de detalii şi livrarea produselor respectând limitele de timp şi buget. Dacă aplicaţi aceste chestiuni de bază relaţiei cu fiecare client, este foarte probabil să fiţi abordaţi de clienţi în loc să îi căutaţi voi pe ei.
Este foarte uşor să te complaci când lucrezi de acasă. Dar ca freelance în domeniul designului grafic, competiţia este prea acerbă pentru a nu fi atent cu managementul timpului:
În final, multe dintre lucrurile ce vi se întâmplă ţin de scopurile şi aşteptările voastre. Domeniul designului grafic este supus subiectivităţii astfel că nu este întotdeauna uşor să ai succes. În încheiere, iată câteva teme de gândire, dacă veţi avea nevoie de încurajare:
Comments