De exemplu, pe Freelancer.com, platforma de freelancing si munca online, circa 16.000 de romani au conturi prin care cauta si primesc oferte de joburi, iar anul trecut peste 1.100 de persoane si-au gasit de munca.
Concret, un utilizator isi creeaza un profil pe platforma si isi pot cauta un loc de munca intre ofertele disponibile. Dupa ce obtin un job, platit la ora sau pe proiect, sarcinile sunt efectuate in mediul online, iar plata se efectueaza in termen de 24 de ore pe card.
Dintre romanii care au conturi pe aceasta platforma Elance, 85% sunt barbati, iar majoritatea celor inscrisi sunt absolventi de facultate si masterat.
Cei care vor sa isi gaseasca un loc de munca virtual trebuie sa stie ca majoritatea job-urilor obtinute de romani in acest mod sunt in domeniul IT, insa pot obtine proiecte si in administratie, marketing, inginerie sau altele.
Freelancerii muncesc intre 0-10 ore pe saptamana (17%) si peste 40 de ore pe saptamana (14%) si, in general, lucreaza la 2-3 proiecte in acelasi timp.
Pentru cei mai multi dintre freelanceri (58%) aceasta activitate nu este o ocupatie de timp liber, ci este sursa primara de venit.
Romanii aleg sa muneasca in sistem de freelancing pentru a fi propriul lor sef, pentru a-si urma pasiunile, pentru a nu mai face naveta si sa poata lucra oriunde si sa aiba control asupra programului.
Freelancerii romani s-au impus pe piata de IT & programare si graphic design&multimedia. Cele mai bine platite proiecte au fost in domeniul finantelor si management si in domeniul juridic.
Comments