Freelancer – este o idee buna sa te lansezi lucrand gratis?

  • Public
By Administrator 3511 days ago

Pentru a munci si pentru a avea cat mai multi clienti trebuie sa ai experienta. Si acest lucru este cu atat mai mult adevarat pentru un freelancer a carui reputatie se creeaza mai mult prin « viu grai ». Dar cum sa castigi mai multa experienta daca unii clienti sau majoritatea nu au incredere decat in persoanele care au deja un portofoliu sau experienta?

Si multi liberi profesionisti noi sau incepatori pe piata se confrunta cu aceasta problema. Unii aleg chiar sa lucreze gratuit pentru a capata primele proiecte sau misiuni pentru a aduna experienta.

Munca gratuita- cu ce avantaje vine aceasta? Muncind gratuit ca freelancer, te vei putea bucura de nenumarate avantaje:

-         vei reusi sa dobandesti o anumita experienta, o prima experienta in sectorul pe care il vizezi. Vei reusi sa castigi incet-icet astfel si mai multa credibilitate.

-         cel care recruteaza sau potentialii clienti vor fi mai tentati sa angajeze un debutant daca nu trebuie sa il plateasca. Stiu ca nu vor pierde niste bani daca nu vor fi multumiti. Dar cu siguranta ca vor reveni daca vor fi multumiti.

-         lucrand la inceput pe gratis, vei demonstra nu numai ca esti cu adevarat motivat sa te intregrezi in sectorul de activitate in care iti dopresti cu adevarat sa lucrezi ca liber profesionist.

-         in plus, datorita acestei prime experiente noii clienti vor avea incredere mai usor in tine si vor accepta sa plateasca pentru serviciile tale.

-         primele tale realizari iti vor permite in plus sa: iti constitui o retea profesionala, sa iti maresti portofoliul de competente, sa te intalnesti cu niste persoane care te vor putea recomanda pentru niste proiecte foarte bine platite, etc.

Astfel, muncind gratis pentru a te lansa in domeniul freelancing-ului, iti vei maximize sansele de a fi cooptat in cat mai multe proiecte sau misiuni care sunt platite.

Care sunt inconvenientele de a munci pe gratis?

-         in mod evident, nu vei reusi sa iti acoperi dorintele si nevoile.

-         in plus, iti va lua un anumit timp si nu vei reusi sa iti iei altceva din lucru din care sa poti sa traiesti.

-         de asemenea, absenta unei plati poate distruge relatia ta cu clientii deoarece stiind ca nu esti platit, clientii  vor fi tentati sa creada ca faci o munca care nu este de calitate sau tu poti sa ai impresia ca se abuzeaza de serviciile tale.

Trebuie sa gasesti in acest caz calea de mijloc si ai doua solutii in acest sens.

-         prima este sa faci unele reduceri, adica sa faci o oferta de 10% sau 20% pentru primle douazeci de comenzi. Vei reusi sa atragi astfel clientii, care vor mai reveni cu noi comenzi daca vor fi satisfacuti de munca ta.

-         a doua este sa muncesti gratis doar pentru tine si pentru cei apropiati. Realizarile tale vor fi prezentate apoi in portofoliu pentru a inspira incredere.



Comments