• Blogs
  • Administrator
  • Freelancer- 5 sfaturi inainte de a renunta la slujba ta si de a incepe pe cont propriu

Freelancer- 5 sfaturi inainte de a renunta la slujba ta si de a incepe pe cont propriu

  • Public
By Administrator 3608 days ago

Daca piata muncii sau sluba ta actuala nu te satisfac, mai ai la indemana un lucru- sa devii freelancer. In ciuda incertitudinilor salariale, sa lucrezi pe cont propriu ca liber profesionsit poate sa fie un adevarat gaj de autonomie si de flexibilitate. Sa iti creezi propria ta marca se poate dovedi a fi si extrem de benefic pentru cariera ta. Iata insa cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont inainte de a-ti parasi locul de munca si de a te lansa ca freelancer.

Fixeaza clar un plan de actiune si pregateste un plan financiar solid. Sa prevezi un plan financiar solid este un lucru esential pentru a anticipa greutatile de la inceputul activitatii. Ar fi bine sa pui ceva bani deoparte inainte sa fii freelancer full time. In primele luni pana cand iti vei gasi primii clienti si vei gasi primele proiecte sau misiuni de care sa te ocupi nu vei castiga prea multi bani deci nu vei avea niciun venit stabil. Economiile vor fi in aceasta perioada de real folos.

Pregateste-te sa iti transformi casa in birou. Te-ai saturat deja de iei mijloacele de transport in comun pentru a ajunge la locul de munca? Atunci munca la domiciliu ca liber profesionist este perfecta pentru tine. Este unul din avantajele atunci cand lucrezi ca si freelancer dar trebuie sa fii atent la elmentele perturbatar din jur. Trebuie sa ai in casa un spatiu doar al tau in care sa lucrezi si sa te tii de un program, de un orar stabilit din timp. Dar nu uita sa ii previi pe cei din jur ca daca lucrezi de acasa nu inseamna ca esti non stop disponibil.

Trebuie sa stii ca nu este foarte usor sa fii propriul tau sef. La o firma se obisnuieste sa se lucreze in echipa pentru a se face bilantul, pentru a negocia cu clientii, pentru a lucra la proiecte sau la problemele ce pot sa apara sau pentru a se ocupa de comunicare. Cand esti freelancer trebuie sa te ocupi singur de toate acestea. Nimeni nu este langa tine sa te sprijine, sa te laude sau sa vina cu unele critici constructive. Esti automon si total independent. Tu trebuie sa iti gasesti noi clienti si sa iti transformi mica afacere individuala intr-un veritabil succes.

Tine-te mereu informat cu privire la sectorul tau de activitate. Oricare ar fi domeniul in care activezi ca liber profesionist, este primordial sa iti imbunatatesti in mod constant cunostintele si competentele. Pentru asta poti face unele cursuri de perfectionare, sa iei parte la seminarii sau la conferinte. O modalitate eficienta de a te tine la curent cu tendintele pietei si de a invata de la cei care au cunoscut succesul ca liberi profesionisti. Trebuie sa iti perfectionezi mereu si mereu competentele.

Trebuie sa ai grija sa nu te confrunti cu problemele unor plati cu intarziere. Trebuie sa stabilesti o tehnica de facturare pentru a prevedea orice probleme. Comments