Recrutarea unui freelancer- greseli de evitat

  • Public
By Administrator 3697 days ago

Cei care sunt in domeniul freelance-ului stiu cum sta treaba. Uneori primesc in mod regulat propuneri de colaborari, fie ca provin ele de la firme, fie ca provin de la recrutori. Acestea sunt cel mai adesea pertinente si duc foarte des la unele colaborari fructuoase. Dar uneori aceeasi liberi profesionisti sunt contactati intr-un mod mai putin ingrijit si chiar in mod involuntar respingator. Iata ce nu trebuie facut atunci cand iti cauti un freelancer.

Tarif in functie de experienta. Nu, tariful si-l stabileste fiecare freelancer in parte. Acesta isi calculeaza tariful/ziua in functie de o serie de parametri si de un prag de rentablitate care pot varia de la o persoana la alta. Un liber profesionist deci este cel care iti stabileste tariful si eventual il poate negocia in functie de niste criterii serioase – durata proiectelor, un veritabil client bun, etc.

Daca tariful si numarul de zile vandute corespund bugetului proiectului cu atat mai bine. Daca nu reduci volumul de lucru sau cauti un freeelancer mai ieftin. Dar sa pretinzi ca tu esti cel care decide cu cat ar trebui sa platesti un independent este un lucru cam delicat. Aceasta este treaba sa.

Nu te ocupi de acest lucru?Ciudat, ar trebui. Un liber profesionist este pe cont propriu deci vinde ce vrea, cui vrea, cum vrea.

Primul proiect nu va fi platit atat de bine, dar rasplata va creste o data cu cele ce vor urma. Trebuie sa fugi fara sa te uiti in spate. Aici este vorba despre inconstienta sau necinste. O colaborare reusita pe termen lung se constata cu timpul. Promisiunile sunt pentru perioada electorala.

Nu am timp sa ma ocup de blogul meu. Nu ai putea sa o faci tu? Sa fim seriosi. Pe cine ar interesa un proiect prezentat asa?

Nu mai esti disponibil? Dar mi-ai promis ca imi vei rezerva luna intrega. Un liber profesionist nu poate promite nimic. Un contract insa Da. Un freelancer isi poate bloca agenda pentru un proiect pentru cateva saptamani si acesta sa fie anulat in ultima zi. Singura modalitata insa cu care poti « lega » un freelancer este un contract. Este o asigurare atat pentru el cat si pentru tine.

Un ultim sfat- in era tehnologiei, un liber profesionsit isi verifica in mod constant e-mailul. Sau cel putin ar trebui. Deci are dreptul sa ceara acelasi lucru. O prima impresie gresita nu isi are aici locul. Un freelancer nu trebuie sa fie recrutat la fel ca si un salariat obisnuit. Aici nu isi are locul o relatie tacita de subordonare. Prin definitie un liber profesionist are nevoie de ...libertate, de independenta. Ierarhia nu intra aici in discutie.

In concluzie, un proiect reusit merita efortul sa fie tratat si prezentat cu seriozitate. Niste clienti care sunt profesionisti, simpatici si respectuosi il fac pe un freelancer sa fie si el la fel. Nu uitati asta!Comments