Freelanceri – cum si de ce sa zici Nu unui client

  • Public
By Administrator 3769 days ago

Sa stii sa zici Nu unui client in calitate de freelancer se poate dovedi a fi uneori o operatiune delicata pentru unii dintre noi. Experienta si prosperitatea sa sunt factori care fac aceasta sarcina sa fie si mai delicata. Cum ar trebui deci sa te comporti deci atunci cand esti nevoit sa refuzi un client?

In primul rand, de ce trebuie sa zici Nu unui client? Exista destul de multe situatii care te imping sa ajungi sa refuzi un client atuci cand esti liber profesionist.

Nu ai destul timp. Foarte multi freelanceri accepta foarte multe proiecte fara sa se mai gandeasca daca au sau nu timp sa se ocupe asa cum trebuie de fiecare in parte. Este deci indispensabil sa creezi un planning cu toate proiectele in curs si cu cele care vor veni. Cel mai bine ar fi sa refuzi toate proiectele care au un termen limita imposibil si care te obliga sa lucrezi 80h/pe zi.

Este in afara competentelor tale. Este un clasic dar  multi liberi profesionisti accepta sarcini care depasesc competentele lor. Sa accepti un proiect pe care nu il poti preda in cele mai bune conditii nu iti va aduce decat probleme, griji sau batai de cap. Cel mai bine ar fi deci sa refuzi.

Motive etice. Banii nu ar trebui sa te faca sa lucrezi pentru oricine sau pentru orice mai ales daca ai unele reticente din punct de vedere moral, religios sau cultural.

Cum sa spui Nu? Atunci cand te decizi sa refuzi un client, trebuie sa stii sa iti adaptezi raspunsul clientelei, naturii relatiei tale cu ea sau naturii proiectului.

Pote fi vorba aici despre un refuz pentru binele clientului. Se poate intampla uneori sa apara anumite motive pentru care nu poti realiza la timp sau corect o anumita sarcina pentru un client. Este in acest caz destul de simplu sa refuzi un client, precizand ca este spre binele sau.

Nu te invarti in jurul cozii. Fii cat mai concis si prompt si anunta din timp clientul ca nu poti sau ca nu vrei sa faci ceea ce iti cere. Nu uita sa explici cat mai bine si sa iti argumentezi alegerea. Fii ferm, ramanand in acelasi timp respectuos si amabil.

Alternative la Nu. Decat sa zici Nu, mai exista unele alternative la care te-ai putea gandi.

-         negociaza o amanare. Daca esti pe moment supra-incarcat si vei avea timp mai tarziu poti cere o amanare.

-         iti poti redirectiona clientul. Nu uita sa ramai serviabil si profesionist in orice situatie. Daca simti ca nu esti omul potrivit pentru o anumita sarcina incearca sa recomanzi pe altcineva.

Este destul de complicat sa refuzi pe cineva. mai dificil decat sa convingi pe cineva sa te angajeze. Ramanand insa politicos, amabil si sincer si negociind cat mai bine si cat mai repede un refuz poate sa fie pana la urma mai simplu de anuntat.

Ai refuzat deja un client sau un proiect? Din ce motive? Cum a decurs totul?Comments